大夏经管讲坛第14讲 | 谭国富:Competition in Two-Part Tariffs between Asymmetric Firms

时间:2018-05-07浏览:132设置

讲座时间:5月15日(周二)15:00-16:30
讲座地点:中北理科大楼A1712室
讲座人:谭国富教授(南加州大学)
讲座题目:Competition in Two-Part Tariffs between Asymmetric Firms

主持人:周晓岚

讲座简介:
We study competitive two-part tariffs in a general model of asymmetric duopoly firms offering (both vertically and horizontally) differentiated products. We provide necessary and sufficient conditions for marginal-cost pricing to be in equilibrium, in both the Hotelling and general discrete choice approaches to horizontal differentiation. In the Hotelling setting, when the firms face symmetric demands but have asymmetric marginal costs, we show that in equilibrium the less efficient firm sets its marginal price below its own marginal cost and compensates this loss with the fixed fee, while the more efficient firm sets its marginal price above its own marginal cost but below its rival's price. When the firms have identical marginal costs but asymmetric demands, we show that in equilibrium the firm with the vertically inferior product sets its price below the marginal cost, while the superior firm sets its price above the marginal cost. The inferior firm “cross-subsidies” between fixed fee and marginal price. When the market shares are determined by Logit, even in the symmetric model we show that the marginal-cost pricing is not an equilibrium.

谭国富教授简介:
  谭国富教授现任美国南加州大学经济系终身教授,曾任上海财经大学国际工商管理学院院长,教育部“长江学者”讲座教授。他1990年获得美国加州理工学院经济学博士学位。曾任加拿大不列颠-哥伦比亚大学经济系助教授、副教授,香港科技大学副教授,清华大学、中国长江商学院和上海财经大学访问教授,还兼任世界诸多研究机构的高级顾问。
  谭国富教授的主要研究领域包括拍卖理论、产业组织、反垄断经济学。他最近的研究包括拍卖市场上的合谋、进入、投资和转售;全订单折扣及其他客户忠诚计划;国际电话市场的竞争;对数凸性的纳什讨价还价;平台竞争和标准化;经济分析竞争政策及其对中国的启示。
  谭国富教授在国际著名学术期刊发表论文近30篇,包含经济学顶级期刊American Economic Review, Econometrica, Review of Economic Studies等。曾任国际著名经济学期刊International Economic Review,International Journal of Industrial Organization副主编。